De voordelen van olijfolie

Extra vierge (olijfolie)

iemand dacht me eens te vertellen dat een kip het ei ondersteboven in een glas ei legde en het op de andere kant kookte.

Ik wist niet waar dit verhaal vandaan kwam, dus ik weet niet zeker of het een echt verhaal is of niet. Misschien waren er geen getuigen. Ik heb me laten vertellen dat het verhaal over harde eieren gaat, waardoor het gerecht net zo gekleurd wordt als de custard. Maar dat klinkt ook niet juist, want lijkt het met een beetje custard niet een beetje op roerei?

Toen ik vanmorgen mijn ontbijt at, had ik plotseling zin om een fruitsalade te maken – dat is een item dat ik dezer dagen zelden zie, en ik kon het niet helpen aan dat ei te denken. Toen ik de dressing op de salade wilde gieten in plaats van op mijn bord, kreeg ik een moment van inspiratie. Misschien is het beter om te werken met wat echt is, en niet met wat handig is. De smaak van de salade kan een beetje anders zijn, maar het algehele resultaat moet goed zijn. Echt fruit, met al zijn vitaminen en mineralen, zou een bron van gezonde voeding moeten zijn en het zou opgemaakt moeten worden met die olijfolie die smaak toevoegt en die, volgens de Bijbel, aanvaardbaar en welgevallig is voor God.

Een goed voorbeeld van bekende en Bijbelse olijfolie is de olie die door het volk Israël in het Heilige Land werd geconsumeerd. Het is ook bekend als olijfolie. Ook tegenwoordig is zij wereldwijd verkrijgbaar als vervanger van andere oliën. De produktie van deze olie staat niet onder controle van internationale pooierorganisaties, en de kostenvoordelen worden gecompenseerd door het feit dat deze olie veel gemakkelijker te oogsten is dan andere oliën en veel gemakkelijker te verwerken is dan andere oliën.

De prijs van deze olie is dan ook sterk afhankelijk van de prijs van olijfolie. Deze olie is weliswaar duurder door de hoge prijs van de productie, maar de arme landen kunnen lang niet zoveel produceren als de traditionele methoden. Wat veel landen produceren is een combinatie van olijfolie, canola-olie enzovoort.

Canola, of een andere olievariëteit, is niet uitsluitend een Noordamerikaans of Europees voedingsmiddel. Het is een zeer gangbaar voedingsmiddel in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Europa. In Israël bijvoorbeeld bestaat, naar gelang van de herkomst, ongeveer 80% van de bakolie uit olijfolie.

Enkele voordelen van de gerechten en spijzen die met de olie worden bereid:

De gezondheidsvoordelen van extra vierge olie zijn talrijk. Leven in de Nieuwe Stad is één factor verbeterde gezondheid – maar ook een factor verbeterd leven. Mensen die in de buurt van het Middellandse-Zeegebied wonen, hebben veel minder medische aandacht en een veel langere levensverwachting; dit is zowel te danken aan de aanbevolen medische behandeling als aan het feit dat zij gedwongen zijn een groot deel van hun leven in de nabijheid van de zee te leven.

In de mediterrane kustgemeenschappen komen ook veel minder hart- en vaatziekten voor, en verrassend genoeg is het sterftecijfer door coronaire hartziekten een van de laagste ter wereld. Andere studies wijzen op het feit dat hun voeding van nature vet- en cholesterolarm is en zo het risico op een aantal belangrijke ziekten verkleint.

Dus als u de gelegenheid hebt om naar de kustgebieden van de Middellandse Zee te reizen, is er geen excuus om niet te profiteren van de rijke goedheid van olijfolie.

Lees meer:
Extra vierge

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.